Vi utför rotfyllningen tryggt och smärtfritt.
Rotfyllning/ Rotbehandling
När en tand behöver rotbehandlas har dess inre dvs pulpan (tandens nerver och kärl) antingen blivit inflammerad eller gått i nekros (dött) pga bakterier etc. Om man ska behålla tanden måste man göra en rotfyllning dvs. ta bort bakterierna från tandens inre och det gör man med hjälp av små filar. Eftersom man inte vill tillföra fler bakterier till tanden isolerar man den från övriga munhålan genom att sätta en klammer och duk kring den.
Första tillfället öppnar man upp tanden till nerven och finner åt rotkanalmynningarna, oftast 1 till 4 kanaler. Sedan mäter man djupet på vardera kanal med en tunn fil och med hjälp av röntgen. Efter detta är gjort rensas kanalerna rena från bla bakterier. Under tiden spolar man kanalerna med bakteriedödande vätska. Efter behandlingen är klar för dagen (tar ca 3 behandlingsgånger innan rotbehandlingen är helt klar) läggs bakteriedödande salva i tanden och försluts med ett förband som till början är mjukt men stelnar efter någon timme. Det är av den anledningen viktigt att inte äta eller dricka på minst en timme efter behandlingen. Om det tillfälliga lossnar behöver nytt förband läggas för att inte bakterier ska komma in i kanalen och försämra prognosen på behandlingen.
Behandling av tandens stödjevävnad för att undvika tandlossning
Om bakterier ligger kvar runt tanden irriteras tandköttet och det blir inflammerat dvs svullet och rött. Bakterierna kan mineraliseras och då bildas tandsten som gör det svårare för dig att hålla rent runt tanden. Om bakterierna ej avlägsnas irriteras även om omgivande ben och stödjevävnad och på sikt blir tanden mer och mer lös.
När du kommer till tandhygienisten mäter hon dina tandköttsfickor med fickmätningssond för att se om tänderna har förlorat någon stödjevävnad redan. Hon ser också om det finns tandsten. För att undvika att dina tänder ska bli lösa hjälper hon dig att rengöra tänderna från bakterier och tandsten. Sedan är den viktigaste behandlingen den du gör själv, med tandborsten och tandtråd eller mellanrumsborstar.
Mål med vår behandling:
1. Mindre än 10% blödande tandköttsfickor
2. Tandköttsfickor ska vara mindre än 5mm
3. Ingen inflammation eller infektion
Behandlingen hos tandhygienisten kan ta olika många gånger beroende på hur mycket tandsten som har bildats, ibland behövs 4 tillfällen för att munnen ska bli helt ren. En del tycker att det ömmar under och efter behandling och man kan då be om bedövning och man kan även ta en värktablett i förebyggande syfte.
Efter en behandlingsserie, då hela munnen är rengjord hos tandhygienist och du får en läkning av tandköttet kan det upplevas att tandköttet drar sig tillbaka. Det beror på att tandköttet innan var svullet av inflammation.
3 månader efter behandlingsserien är slut är det viktigt med en läkningskontroll. Har vi fått läkning i tandköttsfickorna? Hur ser tandköttet ut nu? Fungerar rengörningen hemmavid? I och med en kontroll kan vi utvärdera om behandlingen har gått som vi vill. Har våra mål uppnåtts? Eller varför har inte resultat uppnåtts etc.
Akuta problem
Kontakta oss på telefon 0660-37 82 50 så ordnar vi en tid för dig!
Öppettider
Måndag: 07.00-15.00, Tisdag: 07.00-17.00
Onsdag: 07.00-15.00, Torsdag: 07.00-15.00
Fredag: 07.00-12.00
Kontaktinformation
Tel. 0660-37 82 50
Hampnäsvägen 19,
894 30 Själevad
Kontakta oss via e-post